Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce
Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce
 
 
   
 
 
 
Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce
 
Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce
Arata alte articole din aceeasi categorie
Bibliografia Parintelui Gheorghe Calciu

Se naşte Ă®n ziua de 23 noiembrie anul 1925, Ă®n localitatea Mahmudia din judeţul Tulcea, Ă®ntr-o familie cu 11 copii. ĂŽn 1945 absolvă Liceul Principele Carol din Tulcea şi se Ă®nscrie la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

Intră pentru prima dată Ă®n atenţia regimului comunist Ă®n 1948 Ă®n anul 2 de medicină. Timp de 15 ani va trece prin Ă®nchisorile comuniste de la de la Jilava, Aiud şi cutremurătoarea reeducare de la Piteşti. Nu există cuvinte care să poată descrie suferinţele Ă®ndurate Ă®n răstimpul de 16 ani cât a fost Ă®ncarcerat. După cum el Ă®nsuşi spunea:

Citesc acum la cărţile despre Piteşti […] şi orice s-ar scrie despre aceste lucruri este fad pentru noi, cei care am trecut pe acolo […] Ă®ncerc să explic ceea ce nu se poate explica, ceea ce nici nu trebuie explicat

Este eliberat Ă®n urma amnistiei generale din 1964. Ieşind din Ă®nchisoare porneşte spre Ă®mplinirea promisiunii făcute lui Dumnezeu Ă®n anii de detenţie: Doamne, daca mă scoţi teafăr de aici, o sa-ţi slujesc Ţie! Absolveşte mai Ă®ntâi cursurile Facultăţii de Filologie ale Universităţii din Bucureşti. Urmează apoi, cu concursul Patriarhului Iustinian Marina şi al Mitropolitului, pe atunci doar ieromonah, Antonie Plămădeală, cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. ĂŽn această perioadă predă limba franceză şi Noul Testament la Seminarul Teologic din Bucureşti, fiind unul dintre profesorii preferaţi ai elevilor teologi. Şi aici Ă®nsă se loveşte de nedreptăţile regimului totalitar, fiind Ă®mpiedicat să-şi susţină teza de doctorat, ale cărei cursuri le absolvise.

Evenimentele se precipită Ă®nsă Ă®n 1977 când este demolată Biserica Enei din Bucureşti, cu planul de a se construi Ă®n locul ei un restaurant. Fire puternică şi nesupusă nedreptăţii, la un an după devastatorul cutremur de pământ din Bucureşti, Părintele Gheorghe Calciu porneşte la rândul său un cutremur, de data aceasta spiritual, care va zgudui din temelii maşinăria comunistă.

La data de 8 martie 1978, Ă®n miercurea din săptămâna brânzei, Părintele citeşte Ă®n Biserica Radu Vodă (Bucureşti) ĂŽntâiul cuvânt pentru tineri, primul dintr-o serie de şapte predici care vor strânge laolaltă tineri din toate mediile universitare. Seminarişti, studenţi universitari şi politehnişti vor face neĂ®ncăpătoare biserica seminarului bucureştean. Autorităţile se revoltă şi trec la represalii, Ă®ncuind biserica şi pe seminarişti Ă®n dormitoare. Cu toate acestea Părintele continuă să predice de pe treptele bisericii Ă®n mijlocul unei mulţimi fremătătoare.

După al şaptelea cuvânt Părintele este supus unei Ă®ntregi campanii de intimidare care culminează cu arestarea sa Ă®n anul 1979. Până şi biserica este forţată să se dezică de sfinţia sa, caterisindu-l. Detenţia sa abuzivă va declanşa un val de proteste Ă®n cadrul comunităţii române din exil. Personalităţi marcante ale vremii ca Margaret Thatcher, Ronals Reagan vor interveni Ă®n favoarea sa. Urmarea a acestor presiuni internaţionale, Părintele Calciu este eliberat după alţi cinci ani de detenţie, dar este silit să părăsească ţara.

Forţat să-şi părăsească propria ţară, pentru libertatea căreia Ă®şi vărsase sângele, se stabileşte la Washington DC Ă®mpreună cu preoteasa Adriana şi fiul său Andrei. De pe continentul american continuă să susţină eforturile românilor din exil de a influenţa situaţia României. Un exemplu Ă®n acest sens este festivalul ROMFEST, al cărui iniţiator şi preşedinte a fost. Părintele Calciu devine o voce cunoscută la radio Vocea Americii şi Europa Liberă, alimentând prin cuvintele sale speranţele de libertate ale celor de-acasă.

După 1990 Părintele Calciu a revenit de mai multe ori Ă®n România. Deşi primele contacte cu România post-decembristă Ă®i lasă un gust amar, după cum singur mărturiseşte, continuă să se Ă®ntoarcă pe meleagurile strămoşeşti. ĂŽn ultimii ani face chiar adevărate tururi de forţă, predicând Ă®n toate colţurile ţării atrăgând ca din totdeauna tinerii, atât de aproape de inima sa.

ĂŽn acest răstimp continuă să păstorească cu dăruire credincioşii parohiei Sfânta Cruce din Washington DC. Editează lunar un buletin parohial distribuit Ă®n toate colţurile lumii. Continuă să scrie şi să predice pentru Iisus Hristos şi Evanghelie, să hrănească săracii, să ajute nevoiaşii, să aibă mereu o vorbă bună pentru fiecare. Acoperă greşeli, vindecă răni, Ă®nlătură dezbinarea cu duhul lui Hristos. Viaţa sa Ă®ntreagă o dedică celorlalţi.Trece la cele vesnice pe 21 noiembrie, 2006 iar trupul ii este adus in tara si ingropat la manastirea Petru Voda din judetul Neamt, dupa cum si-a dorit.

Scrieri
  • Şapte cuvinte către tineri (Ed. Anastasia, Bucureşti, 1996)
  • Christ is calling you. A course in catacomb pastorship (St. Herman of Alaska Brotherhood, Platina/California, 1997)
  • Rugăciune şi lumină mistică. Eseuri şi meditaţii religioase (Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1998)
  • Războiul Ă®ntru cuvânt (Ed. Nemira, Bucureşti, 2001)
  • Homo americanus. O radiografie ortodoxă (Ed. Christiana, Bucureşti, 2002)

  Sinaxar  
   
Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce
 
 

Explore website in a language of your choice:

©2008 Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Cruce".
Site realizat ca sponsorizare de catre Logic Industry - Web Design for Business
 
 
Open DC Holy Cross Romanian Festival ×