Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa si-a inteles menirea de pastor de suflete in ambele dimensiuni: de truditor intru reinduhovnicirea semenilor si de luptator pe taram social. Parintele Calciu este unul dintre acei luptatori anticomunisti care au marturisit credinta lor in ideea nationala si in Hristos, cu insasi sangele lor. A indurat 21 de ani de inchisoare sub comunisti (1948-1964, 1979-1984), experimentand si furia iadului "reeducarii" din puscaria pentru studenti de la Pitesti. Numele sau este pomenit - cu respectul si mirarea starnite de cei care invie din morti in sens teologic ? in scrierile despre "Infernul Pitesti" ale regretatului Dumitru Bacu (1925-1997) si ale admirabilului Dumitru Gh. Bordeianu, doi dintre cei care au patimit alaturi de studentul medicinist - pe atunci - Calciu.
Prefatatorul si ingrijitorul volumului Razboiul intru Cuvant, Razvan Codrescu, care merita aprecieri pentru felul cum si-a implinit sarcina -, subliniaza: "Toata viata acestui om de dupa tragicul episod pitestean a fost una de marturisire si de jertfa. El a masurat, in sufletul si carnea sa, distanta dintre iad si rai. Poate ca nimeni nu a mai reusit dupa Pitesti o victorie morala atat de pilduitoare si de nedezmintita. Pentru ca exista un caz Gheorghe Calciu, se poate afirma ca "experimentul Pitesti a esuat".
In urma amnistiei generale din 1964, Gheorghe Calciu a fost eliberat. A urmat Filologia si Teologia, fiind investit cu harul preotiei. Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti, a continuat sa se "razvrateasca" impotriva sistemului. Momentul in care isi asuma rolul de tribun acuzator la adresa regimului este 1 mai 1977, la daramarea Bisericii Enei din Bucuresti, pe locul careia se voia cladirea unei crasme. Predicile sale de la Biserica Radu-Voda, unde slujea, adresate in special tinerilor, i-au atras o noua condamnare abuziva, in 1979, care determina un val de proteste din partea exilului romanesc. In ajutorul sau se ridica Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Paul Goma. Dupa intense presiuni internationale, in 1984 a fost eliberat, iar in 1985 i s-a impus sa paraseasca tara. In exil (SUA), si-a continuat lupta in numele lui Dumnezeu si eforturile pentru apararea intereselor romanilor, numarandu-se printre fondatorii Romfest - cea mai mare sarbatoare a romanilor de pretutindeni -, al carui Comitet International il conduce.
Razboiul intru Cuvant este precedat de aparitia in tara a volumelor Sapte cuvinte catre tineri (Ed. Anastasia, Bucuresti, 1996) si Rugaciune si lumina mistica. Eseuri si meditatii religioase (Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1998). Razboiul contine, pe langa cele Sapte cuvinte catre tineri rostite in Postul Mare al anului 1978 (Chemare, Sa zidim biserici, Cer si pamant, Credinta si prietenie, Preotia si suferinta omeneasca, Despre moarte si inviere, Iertarea), un Cuvant catre telologi (tot din 1978), precum si un nou cuvant din 1998 (Hristos a inviat in inima ta!).
In Addenda sunt incluse cateva scrisori, prefete si interviuri din perioada postdecembrista ale Parintelui Calciu. Textele dezvaluie caracterul de luptator al autorului, pentru care miza cea mai importanta este trezirea si canalizarea constiintelor tinere.
Intr-o scrisoare catre Comite des Intellectuels pour l'Europe des Libertes (1978), Sfintia Sa enumera motivele pentru care a fost ostracizat. "Pentru ca am cerut libertatea de a putea predica fara nici un fel de oprelisti. Pentru ca am protestat impotriva demolarii bisericilor. Pentru ca am cerut scutirea teologilor de serviciul militar (...). Pentru ca am revendicat pentru crestini, tineri sau batrani, dreptul de a intra in monahism, lucru pe care Statul il interzice". Pozitiile sale publice exprimate in predici, scrisori si interviuri se constituie intr-un amplu mesaj national construit pe mesajul crestin, in duhul traditiei ortodoxe, raportat indeosebi la tineri.
Nazuintele Parintelui Calciu expuse in Razboiul nu pot sa ramana doar la conditia de marturisiri, ci tintesc vertical spre a contura un model de comportament pentru tanara generatie.
Claudiu Tarziu
|